GLİSERİN

Gliserin, diğer adı "gliserol" de olan sıvı halde bulunan polar organik bir trihidroksi alkoldür. Hafifçe tatlı, zehirleyici olmayan bir sıvıdır. Su ve alkol ile karışır; asetonda çözünür. Tıbbi gliserin şeker hastalığında şeker olarak ayrıca dıştan deriye uygulanan merhemlerle kullanılır. Ayrıca dinamit yapımında da kullanılır. Trinitrogliserin ve nitrik asitle birleştirilerek dinamit yapılabilir. Sadece nitrik asit ile birleştirildiğinde ise çok güçlü olan Nitro gliserin yapımında kullanılır.Gliserin omurgası, gliseritler olarak bilinen yağlardan (lipitler) meydana gelir. Akiral olmasına rağmen, gliserol, iki tane birincil alkolün birinin reaksiyonlarına göre prokiraldir. Bundan dolayı, yerleşmiş türevlerde, stereospesifik numaralandırma molekülü, molekülün kök adından önce bir "sn-" öneki ile etiketlenir.

Gliserol yaygın olarak trigliseritlerde, uzun zincirli karboksilik asitlerle gliserol esterlerinde oluşan bitki ve hayvan kaynaklarından elde edilir. Bu trigliseritlerin hidrolizi, sabunlaştırılması veya transesterleştirilmesi, yağ asidi türevinin yanı sıra gliserol de üretebilir.

Antimikrobiyal ve antiviral özellikleri olmasından dolayı , FDA onaylı olarak yara ve yanık tedavilerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Karaciğer hastalığını ölçmek için etkili bir belirleyicidir.

Ayrıca gıda endüstrisinde bir tatlandırıcı olarak ve ilaç formülasyonlarda bir nemlendirici olarak yaygın olarak kullanılır. Üç hidroksil grubunun varlığı nedeniyle gliserol su ile karışabilir ve doğada nem çekicidir.

Yiyecek ve içeceklerde gliserol; nemlendirici, çözücü ve tatlandırıcı olarak kullanılır.Gıdaların  korunmasını sağlar. Ayrıca, ticari olarak hazırlanmış az yağlı gıdalarda kurabiyeler gibi dolgu maddesi olarak ve likörlerde koyu kıvam verici  madde olarak da kullanılır.

Gliserol ve su, bazı bitki yapraklarını korumak için kullanılır. Bir şeker olarak, çay kaşığı başına yaklaşık 27 kilokalori (şeker ise 20'ye sahiptir) ve % 60 lık sükroz kadar tatlı bir tada sahiptir. Bir gıda katkı maddesi olarak, gliserolün  E numarası E422 dir.

CAS numarası56-81-5
PubChem753
ChemSpider733
UNIIPDC6A3C0OX
DrugBankDB04077
KEGGD00028
Chebi17522 CHEMBL692
ATC koduA06AG04, A06AX01, QA16QA03
Moleküler formülüC3H8O3
Molar kütle92.09 g mol-1
Görünüşrenksiz sıvı,higroskopik
Kokukokusuz
Yoğunluk1.261 g/cm3
Erime noktası17.8 ° C, 291 K, 64 ° C
Kaynama noktası290 ° C, 563 K, 554 ° F
Kırılma indeksi (nD) 1,4746
Viskozite1.412 Pa.s
Diğer isimleri1,2,3-propantriol

Gliserin nedir? Gliserin ne işe yarar? Gliserin nasıl kullanılır?

Özellikle el kremlerinin içerisinde bol miktarda bulunan gliserin son zamanlarda saç kremlerinin de içerisine de eklendi. Cildinizi nemlendiren, yüzünüzü hastalıklardan ve lekelerden koruyan, saçlarınıza canlılık ve sağlık katan bir ürün arayanlar için mucize olacak gliserin hakkında merak ettiklerinizi sizlerin beğenisine sunuyoruz. Gliserin nedir? Gliserin ne işe yarar? Gliserin nasıl kullanılır? tüm soruların yanıtı yazımızda.

Gliserin, ilk olarak mum yapımında kullanılan daha sonra uzun süre sadece sabun yapımında çok sık kullanılan bir maddedir. Oksijen, karbon ve hidrojenin birleşmesiyle ortaya çıkan bu sıvı ürün ilk kez 1779 yılında Carl Wilhelm Scheele tarafından bulunarak kullanılmaya başlanmıştır.  Öncelikle alkol bir madde olduğunu söylese de tatlı ve şekerli tadından dolayı bu maddeye gliserin adını verdiğini belirtmiştir. Renksiz, sıvı ve tatlı bir tadı olan bu sıvı, su ile karışabilme özelliğine sahiptir. Gliserin %35 gliserin, %20 metanol, %30 yağ, %10 su, %5 sodyum’dan oluşmaktadır. Kaynama noktası oldukça yüksek olan gliserol 18 °C de donmakta 290 °C ise kaynamaktadır. Yüksek ısıya dayanıklıdır.Gliserinin bir diğer adı “gliserol” olarak ifade edilir. Hayvan ve bitki yağlarından elde edilmektedir.

Gliserinin Cilde Faydaları Nelerdir?

En fazla kullanım alanlarından biri kozmetik sektörü olduğunu daha önce söylemiştir. Özellikle gliserin içeren kremler ve gliserin içeren şampuanlar hem saça hemde cilde faydalıdır. İşte gliserinin faydaları ve cilde faydaları;

  • Cildi nemlendirir.
  • Cilt rengini açar.
  • Cilt lekelerine karşı etkilidir.
  • Çatlakları zamanla yok eder.
  • Cilt beyazlatma ve cilt renk tonu farklılıklarının ortadan kaldırılmasında,
  • Dudakları nemlendirir.
  • El ve ayak nasırlarına iyi gelir.
  • Ağız içi yaralarına karşı etkilidir.
  • Egzama ve sedefe iyi gelir.
  • Makyaj sabitleyicidir.
  • Tırnakların parlamasını sağlar.
  • Topuk çatlaklarına iyi gelir.

Diğer Kimyasal ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

TOP Call Now Button