TİTAN DİOKSİT

Kimyasal formülü TiO2  olan oksijenle tepkimeye girmiş titanyum elementidir. Bu bileşiğin en önemli kullanım alanı güneş pilleridir. Nano teknolojik boyalar özelliğini titanyumdioksitten almaktadır. UVA ve UVB ışınlarını önler. Ayrıca değerli bir madendir. beyaz gördüğünüz hemen her yerde (kağıt, plastik, boya, sakız vs.) kullanılan, endüstride adı titan olarak bilinmektedir.AB ülkelerinin bazılarında  kanserojen kimyasal olarak öngörülmüş ve kullanımı yasaklanmıştır.Titanyum dioksit, doğada bulunan bir mineraldir ve titanyum oksitinden elde edilir. Bu tür oksitler çıkarıldıktan sonra işlemden geçirilip saflaştırıldıktan sonra ürünlerde kullanılıyor.

Titan Dioksit Gıdada meyve sularında ve toz içeceklerde, unlu mamüller, süt ürünleri, ciklet ve şekerlemeler, et-balık ürünleri, konserve meyve-sebzeler, tatlılar, soslar ve çorbalarda kullanılır. Titanyum dioksit, boya, suni deri, plastisol, plastik vb. sektörlerde kullanılan en önemli beyaz pigment olarak kabul edilir. Titan Dioksit Mamüle beyazlık, parlaklık ve opaklık gibi özellikler vermek amacıyla kullanılmaktadır. Titanyum dioksit, kozmetikte kalınlaştırıcı, beyazlaştırıcı, yağlayıcı ve güneş ışınlarını kesici bir madde olarak da kullanılan bir mineraldir. Titan Dioksit Cildi UVA ve UVB radyasyonundan korur ve cildi tahriş etme riski yoktur. Işığın katalizör etkisi yani fotokataliz uygulamasının bilinen en yaygın kullanımı çevre kirliliğinin temizlenmesidir. Böylelikle ışık ve uygun malzeme bir araya getirildiğinde, temizleme işlemi kendiliğinden oluşmaktadır.

Üretim ve Reaksiyonları

Doğada saf olarak bulunmamakta ve demir titanyum dioksit (Fe3TiO3) cevherlerinden üretilmektedir.
Ham titanyum dioksit, titanyum tetraklorun saflaştırılması yoluyla elde edilebilmektedir.
Beyazın yanında, farklı kristalizasyon sonucu atardamar kanına benzer çok güzel bir kırmızı renk elde edilebilmektedir.

Kullanım Alanları

E171 gıda katkı maddesi koduyla bilinen bir gıda renklendiricisidir.Özellikle çoğu ürüne beyaz renk vermesini sağlayan bir maddedir.
Gorunur - yakin kizil otesi dalgaboylarinda silikon dioksit ile beraber kaplama yapmak icin kullanilir.
ilaç sektöründe antiepileptik bi ilaç olan trileptal in yardımcı madde olarak kullanılmaktadır.
Titanyum dioksit, kozmetikte kalınlaştırıcı, beyazlaştırıcı, yağlayıcı ve güneş ışınlarını kesici bir madde olarak kullanılmaktadır.Özellikle güneş koruyucu kremlerde cilt koruyucusu olarak kullanılmaktadır.

 

CAS numarası 13463-67-7
EC numarası 236-675-5
Ürün adi Titanyum dioksit
CI Numarası 77 891
REACH Yön Numarası 01-2119489379-17-0018
Ürün çeşitleri 8602, 8630, 8631, 8640, 8700; A-DW-1, A-K-1, A-Z, R-D-2, R-FD-I, R-FK-2/-3, R-KB-2/-3/-4/-5/-6, R-PL-1, RU-5, R-Z, T-R, TR-HP-2
Kimyasal adı Titanyum (IV) oksit
Kimyasal formülü TiO2
Yoğunluk 4,23 g/cm³
Erime noktası 1.843 °C
Molar kütle 79,866 g/mol
Kaynama noktası 2.972 °C
Eşanlamlilari Anataz, Rutil, Titanyum Oksit (TiO2), titania, Anatas pigmenti,
TOP Call Now Button